sreda, 23. september 2020

LEP SEPTEMBRSKI IZLET


Člani Društva upokojencev MAREZIGE smo se 5.9.2020 z avtobusom odpeljali na izlet po bližnji okolici naše lepe slovenske Istre. 

                 

Pot nas je vodila najprej v Trsek na ogled zeliščarske kmetije Kocjančič – Posedi (»Zeliščni raj Slovenske Istre«). Raj na zemlji, pa tako blizu nas. Le redki so vedeli zanjo. Mnogi so po dolgem času občutili jutranjo roso na nogah, tudi to je spomin na čase, ko smo bosi hodili po travnikih in nas nič ni motilo

Gospod Posedi nam je razkazal vinograd, vodnjake, nasad konopljike, pa maronov, sivke, smilja, spoznavali smo trave, ki so vse več ali manj zdravilne zeli, le, da jih ne poznamo. Posebej zanimiv je bil energijski vrtiljak, ki je v središču sedmih izvirov reke Dragonje. Poleg tega je še sedem malih vrtov, za vsako energijsko čakro eno. Morda se bo kdo opogumil in se vrnil, da preizkusi to čudo. No, pa smo se utrudili in čas je bil za malico. Medtem smo spoznali še ostale produkte: destilacijo lovorja, kreme, napitke, destilate, eterična olja, hidrolate, macerate, pa med in žgane pijače.
 

No pa smo šli naprej do začarane vasi Abitanti, zakaj začarane, ker imaš občutek, da se bo od nekje prikazala Trnjulčica, zavita v mah in dračje. Tu nas je pričakal gostitelj g. Perič, domačin, ki nam je skupaj z vodičem, g. Viktorjem Udovičem povedla zgodovino vasi, načinu gradnje, prebivalcih in želji, da vas obudijo in jo ponudijo turistom. Aha, brez našega vodiča bi bila pot monotona, a izvedeli smo mnogo o krajih mimo katerih smo se peljali, o priimkih o pretekli in bližnji zgodovini. Bravo naš vodič, dodana vrednost izleta. Poslovili smo se od družine Perič z željo, da v bližnji prihodnosti dobijo tekočo vodo in asfalt. Pa smo šli še v Hrvoje, si ogledali zvonik, prelep razgled na bližnjo okolico, pa še na Triglav.
No, ni nam bilo dolgčas na avtobusu, vodič nas je zasipal s podatki o vsem kar smo po poti videli in še bi ga poslušali, a čakalo nas je kosilo v Gostilni Karjola. Alen vedno poskrbi, da je hrana kot se šika, vzdušje dobre klape malo starejših pa prijetno. Poslovili smo se, si zaželeli vse dobro, predvsem pa zdravja in z upanjem, da se še pred zimo kam odpravimo na potep.
Lepo je bilo.

Več slik si oglejte tu
Prispevek: Dragica Gobina
Fto.: Irena Sirotič Dobrila

ponedeljek, 21. september 2020