sreda, 2. november 2022

POTEPANJE PO DELU ISTRE IN KRASA

TUDI ODRASLI RADI PRISLUHNEMO PRAVCAM

 

Nadvse lep in prav za pohode primeren dan, smo se članice in člani Društva upokojencev Marezige podali s kurjero Vinske fontane Marezige na spoznavanje naravne in kulturne dediščine v bližnjem okolju. 

  

Prepustili smo se vodičema v Hrastovelj ob ogledu Cerkve svete Trojice s taborskim obzidjem in Mitskega parka v Rodiku. Četudi smo si cerkev z obzidjem že ogledali, nas je tudi tokrat prevzel umetniški navdih ustvarjalcev tako pomembne kulturne znamenitosti Slovenske Istre. Pot nas je vodila še v Rodik na ogled Mitskega parka. Prijazna vodnica Mitskega parka Rodik, ga. Breda Geržina nas je v imenu parka in domačinov prijazno sprejela ter nam predstavila kaj Mitski park ponuja. Predstavitev parka je bila v Vaškem domu-v centru za obiskovalce Mitskega parka.  

 Prav vse nas je predstavitev navdušila saj smo veliko o parku slišali.  Ob spoznavanju vsebin parka, smo bili deležni edinstvenega aktivnega  doživetja v naravi, obogateno s spoznavanjem lokalnega mitskega izročila, ki nam ga je vodnica nadvse strokovno in vsebinsko predstavila tudi na eni od dveh  označenih tematskih poteh. Spoznali smo Spodnjo Babino pot po kraškem terenu, ki povezuje Cikovo jamo, Babo, Rodiško pečino – t.i. Remeščico, Fukovo in Globoko jamo. Nazorno nam je približala zapisane mitske zgodbe in umetniške stvaritve, postavljene v naravno okolju. 

Pot nas je vodila iz Rodika do Hrpelj, kjer smo se v bližini stičišča katastrskih občin Rodik, Slope in Hrpelje tudi fotografirali. Po štirih kilometrih nadvse prijetne hoje s številnimi postanki, smo se okrepčali pri Čiču in se zadovoljni in nadvse polni vtisov o mitskem izročilu vrnili v vsakdanje življenje, kjer pravce le redko popestrijo naš vsakdan...  in si obljubili, da čimprej ponovimo nadvse poučen in lep dan.

--
Lep pozdrav
Irena Sirotič Dobrila
041 295 629