četrtek, 25. april 2024

PRIJETNI IN VESELI DOGODKI V ZADNJEM ČASU

Praznovali smo Dan žena in izvedli občni zbor

Marec mesec ni samo mesec v katerem se začne pomlad. Je tudi mesec, ko praznujemo Dan žena, ugotovimo kako smo bili v minulem letu uspešni in kako bomo delo nadaljevali v prihodnje.

Letošnje praznovanje je bilo še posebej slovesno, saj smo bili v preteklem letu uspešni saj smo slovesno obeležili 40 let delovanja društva in pri tem podelili priznanja prostovoljcem, podpornikom društva in imenovali častne člane. Na letošnjem občnem zboru pa smo podelili posebno priznanje za podporo in sodelovanje Balinarskemu društvu Marezige.

 

Zastavili smo si tudi nove izzive, saj nam primeri dobrih praks kažejo smelo načrtovanje tudi za prihodnje. Pri tem nas je podprla tudi naša Podžupanja Mateja Hrvatin Kozlovič in nam predstavila nove možnosti za načrtovanje novih izzivov.


 

 

Posebej smo se razveselili nastopa učenk in učencev naše Osnovne šole Ivana Babiča Jagra Marezige. Tokrat pa so nam pod budnim očesom mentorice
​ ga. Katje Tavčar Jermančič razdelil tudi cvetje za počastitev dneva žena in se z nami fotografirali. Lončnice so predali tudi mamicam, mentorici in ravnateljici. Z nami je bila tudi učiteljica ga. Marsič.

Druženje se je nadaljevalo ob večerji in glasbi v živo.





                                                                            KLIKNI NA SLIKO


Sodelovali smo na 10. ISTRSKEM MARATONU

 

 

 

 

 

S programskimi nalogami smo si tudi letos zastavili sodelovanje na letos jubilejnem Istrskem maratonu. Kar osem članov se je pridružilo številnim prostovoljcem, ki so skrbeli za namoten potek maratona. Tokrat smo pomagali na lokacijah v Portorožu.




Spoznavali smo delček znamenitosti mesta Koper


Po prijaznem sprejemu v Pokrajinskem muzeju in resnično zelo lepi razlagi in prikazu dela najobsežnejših znamenitosti v slovenski Istri z bogatimi zbirkami od prazgodovine, do blišča beneškega časa in novejše zgodovine, smo na priporočilo Podžupanje Mateje Hrvatin Kozlovič spoznali tudi Pretorsko palačo. V pritličju palače smo si ogledali staro lekarno, v nadstropju pa med drugim poročno dvorano, protokolarno županovo sobo ter sejno sobo kjer zaseda tudi občinski svet. Tu smo posneli skupinsko fotografijo.

 

Pot nas je vodila v Hlavatyjev park, ki se nahaja na obrobju starega mestnega jedra, ob tržnici in sprehajalni promenadi. Tu nas je sprejel g. Miloš Ivančič in nam predstavil osebnosti, ki jih predstavljajo doprsni kip narodnih herojev Pinka Tomažiča, Karla Masla in Janka Premrla Vojka in na drugi strani parka še Antona Ukmarja Mirota, španskega borca in častnega občana mesta Koper in Geneve, Alberta Kluna, zgodovinarja, vojaškega častnika, publicista in Kazmirja Renčelja, mornariškega častnika in poveljnika tržaškega pomorskega obalnega sektorja ob koncu druge svetovne vojne. Od tu smo se skupaj z g. Ivančičem podali po sprehajalni poti v smeri Žusterne in se zaustavili pri mučilnici. Spodnji del Semedele, kjer je bila začasa italijanske okupacije med prvo in drugo svetovno vojno poleg orožniške postaje je tudi mučilnica. Zanjo je spominska plošča in viden del bunkerja. Drugi so zasuti. V njej so mučili politične jetnike iz koprskih zaporov, mučilnica pa je bila izven zaporov oziroma mesta, da se ni slišalo krikov ob mučenju. Tu so mučili tudi Bazoviške junake.

Naše druženje smo zaključili s kosilom v Emoncu in vračanjem s kurjero v domači kraj.

Prispevek in foto: Irena Sirotič Dobril

 

petek, 12. april 2024

AKTIVNOSTI - VABILA OD TOČKE 1 DO 3


DRUŠTVO UPOKOJENCEV MAREZIGE                            
Marezige 24, 6273 Marezige

IBAN: SI56 6100 0000 9738 371
Davčna št.: 12184705; Matična št.: 5261457000
www.dumarezige.blogspot.com, du.marezige@gmail.com

Marezige, 6.4.2024

Spoštovani člani in članice,

                    V L J U D N O      V A B L J E N I

1. Postanite prostovoljec 10. Istrskega maratona, ki bo v nedeljo, dne 14. aprila 2024. Za
sodelovanje se prijaviti Silviji Košanc, GSM 031 649 648.

2. Na strokovno ekskurzijo v okviru spoznavanja kulturnih in drugih znamenitosti našega
mesta (tudi s finančno podporo Mestne občine Koper), in sicer z obiskom Pokrajinskega
muzeja Koper, spoznavanjem koprskih palač, mučilnice, idr. V muzeju nam bodo zagotovili strokovno vodenje, spoznavanje mestnih znamenitosti nam bo predstavil naš Viktor Udovič, ZZB Koper bomo prosili, da nam predstavijo mučilnico.
Dogodek bo

v soboto, 20. aprila 2024, z odhodom kurjere ob 8.00 uri iz Marezig.

Za hrano in pijačo prispevamo 15,00 eur/osebo. Stroške prevoza, vstopnin in druge
stroške zagotavlja društvo.
Za prijavo pokličite do srede, 17.4.2024 na GSM 040 893 347 Liljane Babič ali 031 649
648 Silvije Košanc. Povratek proti domu oz. kosilu v Gostilni Karjola načrtujemo ob cca
14.00 uri.

3. Vabimo na ogled naše prestolnice, in sicer

v soboto, 25. maja 2024, z odhodom avtobusa iz Marezig ob 7.00 uri

Po prihodu v Ljubljano bomo z vodičem spoznali Ljubljano od gladine reke Ljubljanice
do zvezd nad gradom. Začeli bomo z vožnjo s turistično ladjico po Ljubljanici, med katero lahko občudujemo slikovitost starega mestnega jedra z rečne gladine. Njena obrežja je urejal znameniti arhitekt Jože Plečnik. Sledil bo prijeten sprehod mimo najpomembnejših
znamenitosti v starem mestnem jedru, ki vključuje tudi kratek ogled Mestne hiše. Na
Ljubljanskem gradu, na katerega nas bo popeljala tirna vzpenjača, nam bo vodnik
predstavil zgodovino te srednjeveške utrdbe in si ogledali stalno razstavo Slovenske
zgodovine, filmsko projekcijo Virtualni grad ter uživali v razgledu iz Razglednega stolpa.

Udeleženci bomo prispeval del stroškov v višini 30,00 eur/osebo in vključujejo tudi obrok
v Gostilni Jurman na Zaloški ulici. Stroške prevoza in razliko za vstopnine, vožnje, vodiča, idr. zagotavlja društvo. Za prijavo pokličite do srede, 22.5.2024 na GSM 040 893 347 Liljane Babič ali 031 649 648 Silvije Košanc.
                                                                            ........
Malico in vodo ali drugo primerno tekočino bomo imeli v nahrbtniku. Imamo lepe društvene majičke ter kape in jih lahko ob teh prilikah pokažemo drugim. Priporočamo primerno obutev za hojo in oblačila za sproščeno počutje. Pohodne palice ali palice za nordijsko hojo  nam lahko prav pridejo.

Strokovnih ekskurzij se lahko udeležijo tudi vaši prijatelji, sorodniki, vnuki... – do zasedenosti avtobusa. Zanje prispevek znaša v višini dejanskih stroškov.
                                                                             ........
Kot vam je znano se lahko vsak ponedeljek, sredo in petek udeležite rekreacije oz.
medgeneracijske vadbe. Mentorstvo nam ob sredah zagotavlja CDA. Dogovorjeni smo, da ob petkih prispevamo udeleženci simbolični znesek 1,00 eur.

Prilagamo okvirni koledar društvenih aktivnosti, ki jih bomo skupaj z vami udejanjali za naše dobro počutje in preživljanje lepih trenutkov. Predlagamo, da si koledar shranite saj vključuje predvidene dogodke posameznih aktivnosti preko celega leta. O podrobnostih se bomo obveščali preko e.pošte in SMS sporočili.

Veseli bomo vaših predlogov in pobud.

Pripominjamo, da je udeležba na vseh aktivnostih, ki jih organizira Društvo upokojencev
Marezige na lastno odgovornost udeleženca.

Na skorajšnje srečanje in lep pozdrav.

                                                                                    UPRAVNI ODBOR
Predsednica: Irena Sirotič Dobrila, l. r.