četrtek, 29. avgust 2024

NOV PREDSEDNIK POKRAJINSKE ZVEZE DRUŠTEV UPOKOJENCEV JUŽNE PRIMORSKE

Od spomladi letos je nov predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Južne Primorske (v nadaljevanju PZDU JP) mag. Evgen Primožič iz Pivke. Na polovici tretjega mandata je iz utemeljenih osebnih razlogov odstopil s funkcije dotedanji predsednik Mirko Miklavčič. Tako je tudi sedež PZDU JP po novem v Pivki, na Kolodvorski cesti 3.

In kdo je mag. Evgen Primožič? Po videzu in dejansko glede na povprečno starost članov društev upokojencev, je mlajši gospod, ki se je pred 12. leti vključil v DU. Po poklicu je častnik, polkovnik Slovenske vojske (v nadaljevanju SV) in nekdanji delavec SV in Ministrstva za obrambo (v nadaljevanju MO). Je veteran vojne za Slovenijo. Ko beremo obrazložitev predloga za plaketo, ki mu jo je podelila občina Pivka, je v njem veliko podatkov o tem, kje vse je deloval, in še deluje, v zvezi s sklepom UO PZDU JP in na podlagi le-tega, da se v upravni odbor ZDUS imenuje Evgen PRIMOŽIČ, predsednik PZDU JP podajam odstopno izjavo kot člana Strokovnega sveta, pa naj gre za občinski odbor ZB, ZSČ, krajevne organe, največ pa v združenjih upokojencev od MO, ZDUS-a do – zdaj predsednika PZDU JP. Glavni poudarek njegovega dela gre prizadevanjem za izboljšanje življenja upokojenk in upokojencev. Ko je postal predsednik DU Pivka je uvedel številne dodatne dejavnosti, ki so razdeljene še na več kot 20 komisij in sekcij. Zajemajo vse, od druženja in izletništva, kulture, izobraževanja, športa do skrbi za zdravje in socialni položaj članstva ter drugih upokojencev. V priložnostnem intervjuju za ZDUSplus sem mu zastavila vprašanje, kako po 12 letnem delu v upokojenskih vrstah in dobrih dveh mesecih na položaju predsednika regijske zveze, ocenjuje stanje te generacije in delovanje društev. »Ni idealno! Starejši generaciji se ne piše dobro. To čutimo na vsakem koraku, beremo, vidimo v različnih medijih. Žal je neoliberalni kapitalizem izbral našo generacijo za svojo žrtev« odgovarja. »Možnosti za izboljšanje je veliko. Predvsem ko izhajamo iz ocene o stanju starejše generacije.« Življenje upokojenk in upokojencev se je zadnja leta poslabšalo bolj, kot je mislil. Grozi nam krčenje pravic in slabšanje statusa. Ena od možnosti, bistvenega pomena, je aktiviranje delovanja naših društev. Z argumenti, ki jih imamo in poznavanjem stanja, imamo možnost da prodremo s svojimi stališči. Koliko in kdaj, je odvisno od angažiranja članstva in podpore ZDUS-u, ko uveljavlja na ustreznih nivojih odločanja za naše pravice. Namesto nas ne bo delal nihče. Kako je to žalostna resnica, pokaže stanje v družbi. Iz dneva v dan se čuti nestrpnost ali celo sovražnost do starejše generacije. Tako imenovani »starizem« se širi med vsemi generacijami. Med tistimi, ki ga poglabljajo, pa so na žalost tudi intelektualci. Kako sicer razložiti trditve v sredstvih javnega obveščanja, da so največja ovira v prometu starejši vozniki in voznice. Da povzročajo največ in najtežje nesreče. Obsežne raziskave v EU so pokazale, da to ni res. Največ nesreč povzročijo prehitri vozniki, praviloma mlajši, pa tudi vožnja pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih snovi.

Naslednje vprašanje je, česa se bo najprej lotil jeseni in naslednje mesece? To bo oblikovanje predlogov, kako znotraj društev, regijske zveze in ZDUS izboljšati delovanje s ciljem, da se položaj upokojencev ne bi poslabšal. Da ustavimo staromrzništvo je nujno, da se medgeneracijsko povežemo z mladimi in z delovno aktivno generacijo na lokalnem, regijskem in državnem nivoju. In še enkrat poudari, da se moramo zavedati, da se za nas ne bo trudil nihče, če se ne bomo sami. Veliko nas je, uradno upokojenih nad 600 tisoč, število organiziranih v ZDUS je v zadnjem obdobju padlo z 220 na 190 tisoč. Še vedno je to lepa številka. Na to dodaja splošno znano dejstvo: kjer je volja je tudi moč. Zase pravi, da ima voljo in da so podobnih, če ne enakih stališč tisti, s katerimi dela.

Evgen Primožič ob izročitvi Plakete ZDUS za 40 letno delovanje društva upokojencev Marezige predsednici Ireni Sirotič Dobrila v hotelu Delfin Koper 29.8.2024 Besedilo in

Besedilo in foto Ida Kogej