nedelja, 12. julij 2020

OBISKALI SMO LUKO KOPER, ŠKOCJANSKI ZATOK IN GRAD SOCERB



Četudi imamo marežgani čudovit razgled na Luko Koper, Škocjanski zatok ter čudovite okoliške kraje in panoramo, vse tja do Triglava, smo se v Društvu upokojencev Marezige odločili, da podrobneje spoznamo naše bližnje kraje. Na prvo mesto smo uvrstili  ogled naše Luke Koper in ob tem še spoznavanje lepot Škocjanskega zatoka.




Tako smo se iz Marezig s »kurjero«


Vinske fontane najprej odpeljali v Škocjanski zatok, kjer smo spoznali značilnosti in pomembnosti tega bisera. Strokovni vodji sta nam lahko s ponosom razkazali lepote Škocjanskega zatoka in izpostavili njegove značilnosti in pomen za ohranjanje naravne dediščine in biotske pestrosti. 
Luka Koper nam je prijazno odprla svoja »vrata« za kar se vodstvu in zaposlenim iskreno zahvaljujemo. Prijazni vodič Kluba upokojencev Luke Koper, g. Viktor Udovič nas je vodil po luki – velemestu v majhnem mestecu, ter nam predstavil luški promet ter nekatere dejavnosti Luke. S ponosom je nanizal informacije o poteku izgradnje in razvoju pristanišča, o prizadevnosti zaposlenih za doseganje zavidljivih rezultatov, z načrti za širitev pomola, idr. Upokojenci, še kako cenimo prizadevnost za širitev dejavnosti Luke in njen obstoj, saj je tudi v preteklosti številnim zaposlenim tudi Marežganom zagotavlja eksistenco in socialno varnost.
Kljub temu, da še kako dobro »poznamo« mesto Koper, saj nam je na dosegu, smo izvedeli tudi veliko informacij o zgodovini našega Kopra in njeni okolici. Zapeljali smo se še do gradu Socerb, kjer nas je sprejel g. Milan Graj. Marsikaj novega smo izvedeli o Socerbu in njegovi okolici.








Z našo domačo glasbo v živo in dobro voljo, smo strokovno ekskurzijo zaključili v Gostilni Karjola ter si obljubili, da se bomo kmalu spet srečali, če le bo to mogoče ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje koronavirusa.

Prispevek in foto: Irena Sirotič Dobrila
Več slik si oglejte tu
video si oglejte tu

Ni komentarjev:

Objavite komentar