ponedeljek, 29. julij 2019

SEČ. SOLINE IN VINA KOPER


Upokojenci iz Marezig na izletu:

Na pobudo Alena Babiča iz gostilne Karjola, da upokojencem iz Marezig donira prevoz z starodobnim avtobusom Vinska fontana za ogled Sečoveljskih solin in kleti Vina Koper, smo se upokojenci v ponedeljek 19. julija odpeljali s kurjero na pot.



Večina se še ni peljala z rdečo kurjero, prav tako so neznane soline od blizu. V Sečovljah smo se usedli na električni vlakec, ki nas je popeljal do starih solin in muzejskih hišk.



Vodnica nam je predstavila zgodovino razvoja solinarstva, vse do današnjih dni, mi pa smo se ji zahvalili tako, da so naši godci zaigrali in zapeli.



Potem pa nas je čakala kar topla vožnja do kleti Vina Koper. Verjamem, da smo bili na cesti atrakcija, mi in avtobus, kajti zaradi pripeke smo v avtobusu odprli tudi dežnike. Prihod pred Vina Koper je bil za nekatere kar  ganljiv, saj so delali kar nekaj let, nekateri pa celo do upokojitve.



Klet nas je navdušila s svojo prijetno temperaturo, največjim sodom iz leta 1953, ki drži kar 41.427 litrov in je bil do leta 1982 največji sod v bivši Jugoslaviji. Sledila je še degustacija lanske malvazija in za mnoge odkritje Cipra, rdečega vina,  avtohtone sorte, ki nas je presenetila  z aromo in cvetlični okusom stare vrtnice.



Seveda je degustacija obudila apetit in hitro na kurjero za Marezige, kjer nas je gostilna Karjola že čakala z dobrim kosilom.



Pa še zaplesali smo kot se za tak dogodek spodobi, se zahvalili Alanu Babiču za idejo in pomoč pri izvedbi, hvala Vinu Koper za donacijo ogleda in degustacijo.  Bilo je lepo, nepozabno.

Prispevek in foto Irena Sirotič Dobrila
več slik si oglejte tu

Ni komentarjev:

Objavite komentar